Op vakantie met je hond: Wat neem je mee?

We gaan weer lekker op vakantie deze zomer. Wanneer je honden hebt is het natuurlijk ook leuk om samen met je honden op vakantie te gaan (of gewoon een weekendje weg). Lange wandelingen, kamperen, en allerlei andere spannende activiteiten zijn enkele leuke vakantieactiviteiten die perfect gedaan kunnen worden met je hond.

Hond vriendelijke vakanties zijn de dag van vandaag vaak zelfs net zo luxueus als viersterrenhotel-accommodaties. Het hangt steeds af van je hond en jouw budget. De ideale vakantie met je hond kan een bezoek aan vrienden en geliefden betekenen, sightseeing in je favoriete historische stad, kamperen in de natuur inclusief wandelen, en zwemmen, of gewoon een ontspannend moment in een hangmat aan zee.

Op vakantie met je hond kan wel eens een uitdaging zijn

Hoewel het meenemen van jouw trouwe viervoeter wel eens opwindend en leuk kan zijn, brengt het meestal wel enkele uitdagingen met zich mee. Niet elke hond is namelijk dol op een bezoekje aan een toeristische plek.

Ook niet elk familielid zal juichen dat je bij hen aankomt met een hond. Sommige honden zijn ook niet geschikt voor ruige wandelavonturen. Bovendien worden ze soms wel angstig of over-opgewonden tijdens het reizen, wat kan resulteren in geblaf of destructief en agressief gedrag. Dit zou allesbehalve resulteren in een ontspannende vakantie-ervaring!

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een onvergetelijke en heerlijke vakantie met jouw hond kunt hebben? Het begint allemaal met realistische verwachtingen. Alsook het op voorhand goed voorbereid zijn.

Overweeg eerst de bestemming

Indien je op vakantie wilt gaan met jouw hond, heb je misschien al een plekje in gedachten. Echter, indien je nog niet zeker weet waar jullie naartoe kunnen, raden wij je aan om eerst een snelle zoekopdracht door te voeren naar hond vriendelijke vakantiemogelijkheden: hutten, campings, hotels, resorts, hondenkampen, stranden, motels, en zelfs vaar- en kanotochten!

Tip: op de website Op Stap Met Je Hond vind je talloze hond vriendelijke hotels waar honden zijn toegestaan in leuke bestemmingen in zowel binnen- als buitenland. Dat kan gaan om vakantie in een bepaalde stad maar ook midden in de natuur. Zo weet je waar houw hond welkom is.

Wat neem je mee op vakantie met je hond?

Indien jij je klaarmaakt om op reis te gaan, ga je de keuzes steeds baseren op de locatie of bestemming, het weer, alsook de activiteiten die je van plan bent om te doen. Denk hierbij op dezelfde manier als je jouw koffer klaarmaakt voor je hond. De basis betreft hierbij water, voedsel, kommetjes, traktaties, riem, poepzakken en een hondenbed.

Echter, deze lijst kan zeker nog uitgebreider. Dit hangt volledig af van jullie reisbestemming en het soort vakantie dat jullie gaan nemen.

Kennels voor vakantie hond

Een kennel is een belangrijke overweging gezien het een uitstekende manier is om veilig met je hond te reizen in je auto. Bovendien is een kennel ook nodig tijdens vliegreizen. Het kan daarnaast ook voorkomen dat je hond in de problemen komt in hotels.

Kennels kun je kopen in een dierenwinkel bij je in de buurt of online. Het is hierbij van essentieel belang om enkele functies in overweging te nemen indien je er een wilt kopen, zoals:

 • De juiste grootte zodat je hond zich erin kan draaien, liggen, of staan;
 • Lekvrije basis dat bedekt is met absorberend materiaal;
 • Duurzaam alsook handvatten en handgrepen zonder uitsteeksels;
 • Goede ventilatie aan alle zijden;
 • Live animal pijlen met rechtopstaande positie, adres, naam eigenaar, en telefoonnummer;
 • Aangevuld met een mat, favoriet speelgoed van je hond, alsook een hondendrinkfles.

Identificatie of paspoort

Indien je hond wegloopt tijdens je vakantie, kun je de gevolgen hiervan steeds inperken door te zorgen dat je hond goed geïdentificeerd kan worden.

Zorg ervoor dat je hond een stevige halsband en riem heeft. De halsband moet bovendien ook de identiteitsgegevens bevatten met de naam van je hond en van jezelf. Vergeet ook niet om je telefoonnummer in te vullen en een bewijs toe te voegen tégen hondsdolheid. Indien je van plan bent om een paar dagen op vakantie te gaan, moet je  ook denken aan een tweede identiteitstag om de gegevens van je vakantiebestemming toe te voegen.

Extra accessoires voor honden

Indien je hond mogelijk vies kan worden tijdens de vakantie, neem je beter ook hondenshampoo, handdoeken, een vlooienkam, en borstel mee. Vergeet ook een tekenverwijderaar niet. Indien je van plan bent om in een hotel te verblijven, is het gepast om een comfortabele hondenmand mee te nemen zodat het bed enkel voor jezelf is.

Microchip indien jij je hond bent kwijtgeraakt

Een microchip is een handige techniek voor wanneer jij je hond meeneemt op vakantie. Veel veterinaire noodziekenhuizen en asielen hebben namelijk scanners en zullen meteen op zoek gaan naar een microchip indien een hond wordt gevonden. Dit moet je zeker overwegen zodat je hond steeds gered kan worden en terug veilig bij je kan komen.

Gezondheidscertificaat

In de meeste gevallen moet je een gezondheidscertificaat laten zien wanneer je een grens oversteekt. Sommige kampgebieden of parken willen bovendien ook een bewijs dat aantoont dat je hond geen hondsdolheid heeft en de nodige vaccinaties heeft gekregen. Zorg er van tevoren voor dat je gecontroleerd hebt welke nodige documenten je nodig hebt.

Een comfortabele slaapkennel

Voor het ultieme comfort van je hond moet je altijd dingen meenemen waar je huisdier reeds mee bekend is. Denk aan een slaapdeken of hondenbed. Het bezitten van een vertrouwde deken helpt je hond ook om te weten waar hij thuishoort en dat je bij hem bent.

Indien je hond reeds geleerd heeft om in zijn eigen bed te slapen, weet hij ook wanneer hij even moet rusten tijdens de vakantie. Het meenemen van zijn favoriete speelgoed kan ook zeker helpen.

Opsluitingsinstrumenten

Het is altijd van essentieel belang om enkele opsluitingsinstrumenten mee te nemen. Zoals vermeld, is een kennel van vitaal belang om te kunnen slapen, zeker indien je met de auto reist. Echter, misschien moet er ook gedacht worden aan andere vormen van opsluitingen.

Indien je bijvoorbeeld kampeert, kan het nodig zijn dat je hond hele tijd op de camping aan de halsband moet vasthouden. Als je dan bijvoorbeeld wilt koken met vuur, is het niet handig om de hele tijd de halsband of riem vast te houden.

Een trainingspen of kabelbinder is hier misschien wel de beste keuze om je hond vast te houden. Zo kun je jouw hond nog steeds in de gaten houden, maar hoef je hier niets speciaals voor te doen.

Een samenvatting van wat je meeneemt tijdens vakantie met je hond

Er zijn enkele essentiële dingen die elke hondeneigenaar moet meenemen tijdens vakantie met je hond:

 • Opvouwbare hondenbakken;
 • Water in een drinkfles;
 • Verzorgingsproducten;
 • Deken of mand;
 • Favoriete speelgoed;
 • Hulpuitrusting voor de hond;
 • Hondenvoer.

De voordelen van vakantie met je hond

Een vakantie met je hond kan je reis op vele manieren verrijken, zoals:

 • Je ontmoet nieuwe mensen die ook van honden houden;
 • Je reist naar hondvriendelijke bestemmingen zoals parken die meestal niet in een normaal reisschema opgenomen zijn;
 • Je hebt een reden om meer naar buiten te gaan, plezier te hebben, en nog sportiever te zijn;
 • Je hebt jouw trouwe maatje altijd aan je zijde.

Zoals je misschien wel verwacht, is niet elke vakantiebestemming geschikt om een hond mee te nemen. Bovendien is niet elke hond goed opgevoed of kalm genoeg om mee te reizen. Aan de andere kant, meer specifiek voor de kalme honden, heeft het veel voordelen om je reis nog leuker te maken.

Gezondheids- en veiligheidstips

Het is van vitaal belang om een stressvrije vakantie met jouw hond te hebben.

Ten eerste zijn er de gezondheidscontroles. Breng je huisdier steeds naar een dierenarts voor controles, ruim voordat je op vakantie met je hond gaat. Zorg ervoor dat de vaccinaties in orde zijn en neem hier steeds bewijsmateriaal van mee voor tijdens de reis. Gezondheidscertificeringen zijn bovendien ook verplicht voor vliegreizen.

Om een huisdier gezond te houden tijdens het reizen, moet je ook steeds een voorraad drinken en voedsel mee hebben. Er zijn veel merken waar je uit kan kiezen. Heel wat natte en droge voedselkeuzes bezitten de juiste voedingsstoffen en smaken ook lekker voor je hond. Zorg ervoor dat je eventueel ook medicijnen bij je hebt.

Tot slot moet je steeds voorbereid zijn voor bepaalde calamiteiten. Zoek op voorhand de dichtstbijzijnde dierenartskliniek bij je reisbestemming op en sla het nummer en het adres op in je telefoon. Zo weet je steeds naar wie je kunt bellen in geval van nood.

Conclusie vakantie hond

Denk goed na over wat u zélf nodig hebt en stel dezelfde lijst op voor jouw hond. Neem je insecten werende middelen mee? Komt je tijdens jouw vakantie mogelijk teken, vlooien, of insecten tegen? Dan heeft je huisdier misschien ook wel wat extra bescherming nodig.

Natuurlijk zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden indien je op vakantie gaat met je hond. Zorg er daarom voor dat jij aan alles denkt zodat je vakantie met je hond gedenkwaardig en vooral leuk zal zijn.

Laat een reactie achter